Jain temples located at Mt.Abu-Tri Ratnas-Jainism

1. The Kalinga king who patronised the Jainism
      a) Rudradaman
      b) Ganga
      c) Kharavela
      d) Narasimha

Ans: ( c )

2. The famous statue of Gomateswara was located at
     a) Tanjore
     b) Hampi
     c) Tirupati
     d) Sravana Belagola

Ans: ( d )

3. The Mauryan ruler who embraced jainism?
     a) Bimbisara
     b) Ashoka
     c) Chandragupta Maurya
     d) Bruhadratha

Ans: ( c )

4. What were the Tri Ratnas (Three Jewels) of Jainism?
     a) Right Knowledge
     b) Right Conduct
     c) Right Faith
     d) All the above

Ans: ( d )

5. When did Mahavira died?
     a) 468 B.C
     b) 456 B.C
     c) 543 B.C
     d) 432 B.c
  
Ans: ( a )

6.  Mahavira got enlightment under the
     a) Almond Tree
     b) Neem Tree
     c) Sal Tree
     d) Mango Tree

Ans: ( c )

7.  Mahavira got enlightment on the banks of river
     a) Rijupalika
     b) Ganga
     c) Sindh
     d) Brahmapura

Ans: ( a )

8. Sallekhana belongs to
     a) Buddhism
     b) Jainism
     c) Brahmanism
     d) Ajivaka

Ans: ( b )

9. The Mauryan king who died by following 'Sallekhana'
     a) Chandragupta Maurya
     b) Bimbisara
     c) Ashoka
     d) Bruhadratha
  
Ans: ( a )

10. The famous Jain temples located at
     a) Mt.Abu
     b) Mathura
     c) Pataliputara
     d) Kanchi

Ans: ( a )